Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tracing sustainable supply chains


Uppförandekoder har varit i ropet ett tag, men de är omtvistade i likväl arbetslivet som i forskningssammanhang. Handelsföretag använder sig av uppförandekoder i syfte att förbättra villkoren för de som arbetar hos leverantörer i olika tillverkande länder.

I en del av de länder som tillverkar varor för svenska detaljhandelsföretag är arbetsförhållande undermåliga. Detta försöker många av de svenska företagen avhjälpa genom att implementera uppförandekoder som reglerar arbetsmiljön i leverantörsföretagen.

Inom ramen för forskningsprojektet "Tracing Sustainable Supply Chains" har bland annat implementeringen av uppförandekoder hos leverantörsföretag gjorts på plats i Indonesien och Kina, genom till exempel intervjuer med både arbetare, fabriksbesök och dokumentstudier samt intervjuer med svenska detaljhandelsföretag.

Syftet med studien är att bidra med kunskap som kan effektivisera detaljhandelsföretags och andra intressenters arbete med uppförandekoder. Studien har tre övergripande forskningsfrågor:

  1. För vilka leverantörer tar detaljhandelsföretag ansvar?
  2. Hur väl stämmer arbetsvillkoren hos leverantörer överens med detaljhandelsföretags uppförandekoder?
  3. Leder uppförandekoder till förbättringar i arbetsvillkoren hos leverantörer?


Mer om projektet och publikationer på Handelns utvecklingsråd (nytt fönster)

Forskare:
Ola Bergström, professor företagsekonomi
Niklas Egels-Zandén, docent företagsekonomi

Finansierades av Handelns Utvecklingsråd

Sidansvarig: Malin Tengblad|Sidan uppdaterades: 2016-08-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?