Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Apotek i förändring


Den svenska apoteksmarknaden är under omvandling och andra aktörer än det statligt ägda Apoteket AB har fått rätten att bedriva detaljhandel med läkemedel till konsument.

Vi studerar hur marknaden rekonstrueras, hur apotekare agerar som institutionella entreprenörer och hur praktiken omformas. Vilka aktörer som kommer att dominera marknaden är en öppen fråga. Företrädare för olika, ibland motstridiga, intressen agerar för att stärka sina positioner och flera viktiga politiska frågor står på spel:

  • Kommer småföretagare få en plats på marknaden?
  • Hur kommer glesbygdens intressenter att tillgodoses?
  • Kommer prisbilden för den enskilde konsumenten att ändras då statliga intressen att hålla kostnaderna för läkemedel nere möter privata aktörers vinstintressen?
  • Kommer apotekarnas professionella status att stärkas eller kommer en konkurrensinriktad detaljhandel att vara de som formar den framtida apoteksmarknaden och dess praktik?
     

Kajsa Lindberg och Petra Adolfsson är forskare i företagsekonomi och verksamma vid Företagsekonomiska institutionen och Gothenburg Research Institute. De fick planeringsbidrag från CFR 2009 för att skriva en ansökan om "Marknad, entreprenörskap och praktik: En studie av apotek i omvandling" Under hösten 2009 fick de besked att de får 3,975 Mkr från Riksbankens Jubileumsfond för projektet Apotek i förändring.

Publicerat från projektet

Lindberg, Kajsa (2014). Performing multiple logics in practice. Scandinavian Journal of Management. Läs abstract

Adolfsson, P. (2012). Just a box of pills? When pharmaceuticals came to the supermarket. . Sociologica. (3) Läs artikel

Reay, Trish; Goodrick, Elisabeth; Delmestri, Giuseppe; Nicolini, Davide; Adolfsson, Petra; Lindberg, Kajsa (2009). Institutional Logics and Material Practices: International Comparisons of Retail Pharmacy. Paper presented at 25th EGOS Colloquium, Barcelona, subtheme Institutions and knowledge: The role of materiality.


Hela slutrapporteringen finns på Riksbankens Jubileumsfonds webbplats (öppnas i nytt fönster)
 

 

 

Sidansvarig: Malin Tengblad|Sidan uppdaterades: 2015-08-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?