Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Genomförda projekt

Forskningen vid Centre for Retailing belyser handel ur olika perspektiv. Det kan exempelvis röra sig om digitaliseringens påverkan, bemannings- och rekryteringsstrategier, distribution och logistik, nya affärsmodeller och handeln som arbetsplats.

Genomförda projekt:

Consumer logistics
I det här projektet är det konsumenter som går, cyklar eller åker kollektivt som är i fokus. Hur fraktar konsumenter hem sina inköp? Vilka olika typer av väskor, kassar och vagnar används? Projektet genomförs av forskare från Centrum för konsumtionsvetenskap och Centre for Retailing tillsammans med forskare från Frankrike och Storbritannien.

Snabb distribution via mobil depå
Multimodala transporter och små fordon ger nya möjligheter. Idén är att ett mobilt lager används, t ex en buss, som kan röra sig i staden, medan ett lag av människor som använder ultralätta fordon, t ex cyklar eller segways, länkar till lagret och distribuerar den sista kilometern.

Hållbara affärsstrategier
Att utveckla hållbara affärsstrategier är nödvändigt för att säkra vår framtid. Närstudier där både företagsledare och medarbetare intervjuas i ett antal detaljhandelsföretag kommer att skapa en bättre förståelse för hur dessa integrerar hållbarhetsfrågor i sina affärsstrategier.

Flexibel handel
Trenden går mot att en allt större andel av personalen inom handeln är tillfälligt anställda, exempelvis via bemanningsföretag. Kanske är det så att det inte bara är handelns behov påverkar hur handeln rekryterar och bemannar utan att även andelen inhyrd personal får betydelse för arbetets organisering i sin tur. I projektet ingår studier från både arbetsgivar- och anställdas perspektiv.

Apotek i förändring
Den svenska apoteksmarknaden är under omvandling och andra aktörer än det statligt ägda Apoteket AB har fått rätten att bedriva detaljhandel med läkemedel till konsument. I projektet studerar forskarna hur marknaden rekonstrueras, hur apotekare agerar som institutionella entreprenörer och hur praktiken omformas.

Omställningskompetens i handeln
Detaljhandeln genomgår omfattande strukturella förändringar. Under de senaste fyra åren har mer än 20 000 anställda inom sektorn varslats om uppsägning. Syftet med projektet är att sammanställa erfarenheter från företag som genomgått en omställning för att skapa en bättre förståelse för förutsättningarna för omställning i detaljhandeln.

Tracing sustainable supply chains
I en del av de länder som tillverkar varor för svenska detaljhandelsföretag är arbetsförhållande undermåliga. Många av de svenska företagen försöker avhjälpa detta genom att implementera uppförandekoder som reglerar arbetsmiljön i leverantörsföretagen. Inom ramen för forskningsprojektet har bland annat implementeringen av uppförandekoder hos leverantörsföretag undersökts på plats i Indonesien och Kina.
 

Sidansvarig: Malin Tengblad|Sidan uppdaterades: 2017-09-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?