Länkstig

Hallå där Mikaela Mijatovic - Hur är det att göra praktik på Svensk-Amerikanska Handelskammaren i Washington DC?

Publicerad

Handelshögskolealumnen Mikaela Mijatovic berättar om erfarenheter av arbete, nätverkande och en annorlunda boendesituation från sin ettåriga praktik i Washington D.C.

Mikaela Mijatovic hade knappt tagit examen på Handelshögskolan när hon fick Sten-Olof Palm stipendium för att under ett år göra praktik på Swedish American Chambers of Commerce i Washington D.C.  Sedan hon kom dit i slutet av augusti har hon samlat på sig nya erfarenheter från arbete med exempelvis event och ledningsstöd varvat med mycket nätverkande i en stad som överträffat hennes förväntningar.

Vad har du för arbetsuppgifter på SACC-USA?

Arbetsuppgifterna är väldigt varierande och mycket blir vad man själv gör det till. En av mina huvuduppgifter är att planera våra två stora event. Ett som var i november med över hundra deltagare, samt det andra som är i juni här i Washington D.C. för företagsledare och VDar. Sedan är många av mina arbetsuppgifter relaterade till det dagliga arbetet inom en handelskammare, t.ex. att organisera webinars och att ha löpande kontakt med våra regionala kammare. Hela tiden arbetar jag väldigt nära - och stödjer min chef som är SACC-USAs Executive Director.

Vad gör ni på SACC-USA och hur många arbetar där?

SACC-USA är paraplyorganisationen för 19 regionala kammare här i USA och vårt uppdrag är att främja handel mellan Sverige och USA. Vi hjälper svenska företag med deras etableringar i USA och kan hjälpa dem med kontakter genom SACCs otroliga nätverk som finns över hela USA. En annan viktig uppgift är att stödja och serva våra regionala kammare och att stödja våra medlemmar. Vi samarbetar även med den svenska ambassaden här i Washington D.C. och andra svenska organisationer som till exempel Svenska Institutet. En annan viktig uppgift som SACC-USA har är vårt trainee program där vi är J1-visa sponsor och placerar ut svenska traineer i USA.

På vårt kontor är vi sex stycken, vilket inkluderar vår Executive Director, Cecilia som arbetar med traineeprogrammet och fyra traineer.
Två av traineerna stannar här i sex månader och byts därför ut i januari. Jag är jättetacksam att jag fick Sten-Olof Palm Stipendiet av Göteborgs Köpmannaförbund så att jag kan få vara här i ett helt år.

Vilka skillnader har du märkt mellan att arbeta i USA och Sverige?

En stor skillnad är hur mycket viktigare nätverkande är här i USA jämfört med i Sverige. Det sociala kontaktnätet och nätverkande är av större vikt här och en naturlig del av arbetslivet jämfört med hemma. Det känns även som att arbetsklimatet uppmuntrar en att vara orädd och våga mer jämfört med hemma, samtidigt som det finns en generell tydligare hierarki i USA.

Hur var det att hitta boende?

Boendemarknaden i Washington D.C. är väldigt speciell och annorlunda jämfört med i Sverige. Jag bodde på hotell mina tre första nätter när jag kom hit och gick på flera visningar av rum mina första dagar här. Det är verkligen inga problem att hitta boende, allt går väldigt snabbt. Ena dagen ser man en annons, andra dagen går man och tittar på rummet och tredje dagen flyttar man in. Dock trivdes jag inte så jättebra i mitt första boende eftersom standarden var väldigt låg. Generellt är boendestandarden här mycket lägre än hemma, men det här var lite för dåligt för att kunna stå ut med. Jag bestämde mig därför för att flytta och hittade ett nytt boende där jag bor i ett hus med fem amerikanare som jag trivs jättebra med.

Är det något du har blivit förvånad eller överraskad över?

Hur trevliga och öppna amerikanare är! Det är verkligen jättelätt att få kontakt med nya människor här. Sedan har jag verkligen blivit positivt överraskad av Washington D.C., staden är verkligen över förväntan. Det som är så speciellt med Washington är att många har flyttat hit för att göra karriär, ofta inom kongressen, någon ambassad, IMF, Världsbanken o.s.v. Det gör att alla som bor här är väldigt karriärinriktade, men samtidigt jättetrevliga och sociala eftersom många är nya i staden och saknar familj här, så alla är lite i samma situation.

Om Mikaela Mijatovic

Ålder: 24
Utbildning: BSc i företagsekonomi (major i redovisning, minor i franska) och MSc i International Business and Trade, båda från Handelshögskolan i Göteborg. En termin under kandidatutbildningen läste jag i Frankrike.
Tidigare arbetslivserfarenhet: Kundsupport på Sappa, Operatör på Ericsson samt en del blandade jobb inom handelssektorn under gymnasieåren

Sten-Olof Palm stipendium

Göteborgs Köpmannaförbund utlyser ett individuellt stipendium för studenter inom området företagsekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och med särskilt intresse för handeln. Stipendiet omfattar två delar, dels ett års praktikplats vid Swedish American Chambers of Commerce Inc. www.sacc-usa.org, i Washington D.C., paraplyorganisationen för 19 regionala kammare runt om i USA, och dels ett stipendiebelopp som avser täcka levnadsomkostnader under praktikperioden. Sista ansökningsdag är 31 mars. Mer om stipendiet och hur du ansöker