• Trendspaning Digitalisering - se filmen

[2017-12-11] nder hösten 2017 har Johan Hagberg medverkat i Handelsrådets seminarieserie ¿Trender i detaljhandeln ¿ digitalisering¿ som varit på turné i Sverige. För dig som inte hade möjlighet att delta kan du nu se filmen med Johans presentation från seminariet i Stockholm.

• Framtidens butiksformat med IKEA som exempel

[2017-12-08] Även om den fysiska butiken inte har spelat ut sin roll så behöver handeln anpassa sig till konsumenternas ändrade beteende. IKEAs koncept har byggt på att konsumenterna tar sig till varuhus som ligger utanför stadskärnorna och de experimenterar nu med nya format för att hitta fungerande kombinationer av fysiska och digitala kontaktytor mot kund. Detta var temat för ett frukostseminarium som samarrangerades av Handelsrådet, HUI Research och Centre for Retailing.

• Hallå där Ida Ahlsson, alumn som praktiserar under ett år i Washington D.C

[2017-11-06] Ida Ahlsson hade knappt tagit examen på Handelshögskolan när hon fick Sten-Olof Palm stipendium för att under ett år göra praktik på Swedish American Chambers of Commerce i Washington D.C. Efter några månader på plats är hon många erfarenheter rikare och så har hon förstås skaffat sig några favoritplatser i staden där det alltid finns något att göra.

• Simon och Sofia vann pris för bästa uppsats om handel

[2017-09-26] Simon Högnelid och Sofia Dahlström har fått Handelns forskningsstiftelses pris om 20 000 kr för bästa uppsats om handel 2017. Deras masteruppsats handlar om chefsomsättningskostnader och hur man genom successionsplanering kan börja reflektera över kostnaderna och minska dem. Simon och Sofia gick masterprogrammet Innovation and Industrial Management på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

• Trendspaning med fokus på digitalisering - 7 november i Göteborg

[2017-09-21] Johan Hagberg medverkar i Handelsrådets trendspaningsseminarier under hösten 2017.

• Digitaliseringens påverkan på fysiska butiker analyseras i sju artiklar

[2017-09-18] I ett nytt specialnummer av tidskriften Journal of Retailing and Consumer Services med titeln ¿ Retail digitalization: Implications for physical stores¿ finns sju artiklar som analyserar digitaliseringens påverkan på fysiska butiker ur olika perspektiv.

• Svenskarna tar helst bilen vid matinköp

[2017-09-11] De senaste åren har intresset ökat för sista milens logistik, det vill säga hur konsumenter fraktar hem sina inköp. Trots att den sista milen står för en stor andel av resursåtgången när det gäller tid, kostnader och energi i förhållande till resten av distributionskedjan har det saknats forskning på området. Resultat från en ny studie visar vilka färdsätt konsumenter väljer när de gör sina livsmedelsinköp och vilka faktorer som påverkar valet.

• Ida Ahlsson är årets Sten-Olof Palm-stipendiat - får 1 års praktikplats i Washington DC och 200 000 kr för levnadsomkostnader

[2017-06-09] Ida Ahlsson är årets Sten-Olof Palm-stipendiat - får 1 års praktikplats i Washington DC och 200 000 kr för levnadsomkostnader

• Handelns betydelse för integationen av utrikesfödda - rapport från seminariet 18 maj

[2017-06-05] Invandrare har stora problem att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden och problemen verkar vara större än i de flesta andra EU-länder. Vad säger statistiken om handelns bidrag till integration och vilka goda exempel finns på handelsföretag som bidrar till integration?

• Utmärkelsen Outstanding paper gick till artikeln The digitalization of retailing: an exploratory framework

[2017-05-30] Johan Hagberg, Malin Sundström och Niklas Egels-Zandén, knutna till Centre for Retailing, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet har skrivit artikeln som valts ut som den bästa artikeln publicerad i den vetenskapliga tidskriften International Journal of Retail & Distribution Management under 2017.