• Handeln riskerar att bli en oattraktiv arbetsplats

[2019-09-09] Under 2000-talet har utökade öppettider och omstrukturering i detaljhandeln lett till förändringar för personalen. Det har blivit fler deltidstjänster, ökad internkonkurrens, sämre karriärmöjligheter och mer ensamt att arbeta i butik.

• Utveckling av mer hållbara produkter gynnas av industrigemensamt samarbete

[2019-06-25] Samhället står inför många miljömässiga utmaningar bland annat när det gäller ökat avfall och man pratar ofta om innovationer som lösningen. Trots ökade miljökrav går förändringarna långsamt i den etablerade produktionsindustrin. Genom att följa mjölkförpackningens väg genom en designprocess konstaterar Sandra Samuelsson att de många olika intressen och krav som finns längs produktionskedjan gör det komplicerat att implementera förändringar. Hållbarhetsarbetet skulle ha mycket att vinna på om det genomförs industrigemensamt i stället för att varje del i kedjan arbetar för att få igenom sina intressen.

• Vägen mot hållbart konsumentbeteende gynnas av fyra re-konfiguratorer

[2019-06-24] Att få människor att välja miljömässigt hållbara produkter kan vara utmanande och särskilt när det gäller att även beteenden måste ändras. Bottenfärger på fritidsbåtar ger stora utsläpp av giftiga ämnen i havet. Bianca Koroschetz har i sin doktorsavhandling studerat hur konsumenter arbetar med bekämpning av bottenpåväxt på sina fritidsbåtar. Hon har funnit fyra re-konfiguratorer som kan bidra till mer hållbara konsumentbeteenden. Dessutom har hon några råd att ge till den som marknadsför hållbara produkter.

• Handelshögskolestudenten Anna Forkman är årets Sten-Olof Palm-stipendiat

[2019-06-20] Årets Sten-Olof Palm-stipendiat är Anna Forkman från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet som får ett års praktik på Swedish-American Chamber of Commerce i Washington D.C. samt 240 000 kr för att täcka boende och uppehälle under perioden. Stipendiet delas ut av Göteborgs Köpmannaförbund.

• Transparens ökade samarbetet mellan företag i klädbranschen

[2019-06-11] Transparens eller insyn handlar om hur öppna företag är mot externa intressenter. I tidigare forskning har man på olika sätt försökt mäta företags transparens. Gabriella Wulff har i sin avhandling i stället fokuserat på vad transparens innebär för företag och vill med det ge en mer nyanserad bild av vad företag visar och gör när de säger sig vara transparenta.