Länkstig

Hallå där Ida Ahlsson, alumn som praktiserar under ett år i Washington D.C

Publicerad

Ida Ahlsson hade knappt tagit examen på Handelshögskolan när hon fick Sten-Olof Palm stipendium för att under ett år göra praktik på Swedish American Chambers of Commerce i Washington D.C. Efter några månader på plats är hon många erfarenheter rikare och så har hon förstås skaffat sig några favoritplatser i staden där det alltid finns något att göra.

Vad har du för arbetsuppgifter på SACC-USA?

Mina arbetsuppgifter på SACC-USA är framförallt relaterade till två stora event, SACC Summit som ägde rum i Boston i år, och Executive Forum som äger rum i slutet på maj 2018 i Washington D.C. Jag arbetar även väldigt nära min chef Johan Marcus, SACC-USAs President, med varierande arbetsuppgifter relaterade till det dagliga arbetet inom en handelskammare. Mina ansvarsområden inkluderar även att arrangera webinars en gång i månaden, samt att ha daglig kontakt med alla regionala kammare.

Vad gör ni på SACC-USA och hur många arbetar där?

SACC-USA är paraplyorganisationen för 19 regionala kammare här i USA och vårt uppdrag är att främja handel mellan Sverige och USA. Vi har ett otroligt nätverk över hela USA och kan hjälpa svenska företag att etablera sig här, och vi finns även till och servar våra regionala kammare och stöttar våra medlemmar. Vi har även ett fantastiskt Traineeprogram där vi placerar ut svenska traineer i USA och agerar J1-visa sponsor. SACC-USA samarbetar även med andra svenska organisationer här i USA, så som ambassaden här i Washington D.C. och Svenska Institutet.

Vi sitter i vackra House of Sweden där vi är sex personer, vilket inkluderar vår President Johan Marcus, Cecilia Kullman som arbetar med traineeprogrammet, och fyra traineer. Två av traineerna är här i sex månader och byts ut i januari. Vi sitter även nära den regionala kammaren SACC-DC där tre personer arbetar. Att jag kan stanna här i ett helt år är helt fantastiskt och verkligen en ynnest! Jag är jättetacksam att jag fick Sten-Olof Palm Stipendiet av Göteborgs Köpmannaförbund, det betyder otroligt mycket.

Vilka skillnader har du märkt mellan att arbeta i USA och Sverige?

En tydlig skillnad är hur viktigt och vanligt det är med nätverkande och event här i USA jämfört med Sverige. Det sociala kontaktnätet och tron på att man kan bli vem man vill och vad man vill är en naturlig del av arbetsklimatet här jämfört med hemma, det är verkligen ett positivt tankesätt. Samtidigt finns det en hel del byråkrati och en tydligare hierarki i USA jämfört med hur det är att arbeta i Sverige.

Hur var det att hitta boende?

Det var inga problem att hitta boende här i Washington D.C., jag hade turen att få tips av tidigare traineer om vilka områden som är bra att bo i. Jag bor i Capitol Hill i ett stort hus för kvinnliga interns och traineer som vill göra karriär här, det passar mig väldigt bra - jag får träffa många ambitiösa unga kvinnor från hela världen. Frukost och middag ingår vilket förstås är en stor fördel! Dock är standarden på boendet lägre än hemma, men jag trivs väldigt bra. Capitol Hill är ett väldigt trevligt, säkert och lugnt område men det ligger en bit bort från House of Sweden, så jag funderar på att hitta något annat boende till våren. Det är verkligen inga problem att hitta boende, allt går väldigt snabbt här.

Är det något du har blivit förvånad eller överraskad över?

Jag är förvånad över hur snabbt man kommer in i arbetet här, det blir en vardag även i Washington D.C., folk är otroligt hjälpsamma och trevliga. Det är en fantastisk stad med många möjligheter att träffa nya människor. Det är förstås också en spännande tid att vara här, det politiska klimatet och unga människors vilja att göra skillnad är väldigt spännande och slutar aldrig förvåna en.

Favoritplatser i Washington

Eftersom att jag bor i Capitol Hill och spenderar mycket tid där måste jag svara the national mall och alla monument som ligger längs med parken. Jag älskar även Georgetown och Waterfront där jag jobbar, det är en så mysig stadsdel med bra shopping och många bra restauranger. Mitt favoritmonument är Jeffersson Memorial, att sitta på trapporna och kolla på solnedgången är oslagbart!

Kul att göra på fritiden i Washington

Eftersom att det är ett så tydligt nätverksklimat här finns det alltid något event eller någon Happy Hour att gå på, ofta tillsammans med andra traineer och interns som är i samma situation som en själv. Det finns många bra barer och restauranger, och eftersom att Washington D.C. rymmer väldigt mycket amerikansk och politisk historia så finns det alltid något museum eller monument att upptäcka.

Om Ida Ahlsson

Ålder: 25
Utbildning: BSc i företagsekonomi (major i management, minor i kinesiska) och MSc i Management, båda från Handelshögskolan i Göteborg. Två terminer under kandidatutbildningen läste jag i Shanghai, Kina, och en termin under masterutbildningen läste jag i New York, USA.
Tidigare arbetslivserfarenhet: HR administratör samt Invoicing & Delivery Coordinator på Volvo Group Trucks i Göteborg, receptionist på Chalmers Studentbostäder, Key Account Manager Assistant på U21Plus/SAS, samt studiecoach på Smart Studies.

Om Sten-Olof Palm stipendium

Göteborgs Köpmannaförbund utlyser ett individuellt stipendium för studenter inom området företagsekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och med särskilt intresse för handeln. Stipendiet omfattar två delar, dels ett års praktikplats vid Swedish American Chambers of Commerce Inc. www.sacc-usa.org, i Washington D.C., paraplyorganisationen för 19 regionala kammare runt om i USA, och dels ett stipendiebelopp som avser täcka levnadsomkostnader under praktikperioden. Sista ansökningsdag är 31 mars.